My site
Home | Sign Up | Log In
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Maariflənmə » Tarixi dəyişdirənlər seriyası » Turkiye kommunist herekati ((1975-den sonra))
Turkiye kommunist herekati
Pasa_007Date: Bazar, 2012-11-11, 3:51 PM | Message # 1
Mayor Genearl
Group: Administrator
Messages: 312
Reputation: 0
Status: Offline
Turkiyede 1974-75-ci illere qeder solcu herekatlar daginiq fealiyyet gosterirdiler. 1975-den etibaren universitetlerde antifasist qruplar olaraq birlesen gencler, yavas-yavas sosiyalist qruplara cevrilirdiler. Evveller telebe derneklerinde birlesen gencler Inqilabci Gencler Fedearsiyasini yaratdilar. 1 may 1977-de Inqilabci Yol jurnali nesr olunur. Bu jurnal herekatin cixis xebercisi oldu. V e Turkiye Inqilabinin yukselis noqtesi. 1 may 1977. Hemin gun bayram munasibetile 500 min nefer Taksim meydanini doldurmusdu. Mitinqi dagitmaq mumkun olmamisdi. Lakin saat 19:00-da mudaxile eden polis qanli olaylar toretmisdir. Polis xalqa ates acdi. Panikaya dusen kutle qacismaga basladi. Insanlar qacmaga calisarken Panzerler kutleye hucum etdiler. Insanlar dar bir yoxusa sixisdirildi. Yoxusu ise bir yuk masini ile bagladilar. Adamlar Panzerlerin altinda qalir , bir-birini ezirdiler. 28 nefer ezilerek, 5 nefer vurularaq, 1 neferde Panzerin alyinda qalaraq helak oldu. 130 nefer yaralandi.
1978-ci ilde Inqilabci Yol terefdarlari- Bulent Uluer, Pasa Guven ve Dursun Karatas terefinden Inqilabci Sol yaradildi. Silahli inqilab yolunu tutan Dev Sol terrorist hereketlere girisdi. MHP lideri Gun Sazak, CHP basqan muavini , eks bas nazir Nihat Erime qarsi sui-qesd teskil etdiler.
1980 12 sentyabr herbi mudaxilesi. Herbi hokumet hakimiyyete geldikden sonra 12 sentyabr hadiseleri ile bagli 1981-ci ilde mehkeme quruldu. Mehkemede 1243 Inqilabci Sol numayendesi vardi.
Ancaq teskilat fealiyyetini dayandirmadi. Teqaudde olan General Ismayil Solen Ankarada,Turkiye Jandarm Komutani Temel Cingoz Adanada, turk-ingilis birge sigorta sirketinin ingilis sahibi Andrew Blake Istambulda ugradigi silahli hucumda, Istambul 1-ci Ordu komandiri, Ordugenerali Adnan Onsoz evinde , Istambul Bas polis idaresinin reisi Sakir Koc polis idaresinde, Konstitutsiya mehkemesi Bas Prokuroru Nural Ucurum mehkemede, DYP Istambul bascisi Muhsin Divan, Deniz Quvveleri Komutani Oradmiral Kemal Kayacan oldurulduler.
1991-de teskilat dagilmaga basladi. Teskilatin feallari olan Sinan Kukul, Niyazi Aydin ve teskilatin liderinin heyat yoldasi Sabahat Karatasin intiharindan sonra teskilatin numayislerinde azalma oldu. Teskilatin dagilmasinin qarsisini almaq isteyenler Inqilabci Xalq Qurtulus Partiyasini yaratdilar.Ancaq o qederde feal ola bilmediler.
Turkiyedeki Kommunist herekati PKK ile elaqelendiridiler. Amma bunlar tam ferqli idi. Duzdu PKK ile elaqe vardi ama birlikde calismirdilar.
Turkiyede Kommunizm ugrunda sehid dusenleri hormetle aniriq.
 
Forum » Maariflənmə » Tarixi dəyişdirənlər seriyası » Turkiye kommunist herekati ((1975-den sonra))
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024 | Create a free website with uCoz