My site
Home | Sign Up | Log In
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Azərbaycan. » Tariximiz. Azərbaycanın keçmişi və bu günü » 1 İyun (Uşaqları kimdən müdafiyə edək?)
1 İyun
Pasa_007Date: Bazar, 2012-07-22, 4:36 PM | Message # 1
Mayor Genearl
Group: Administrator
Messages: 312
Reputation: 0
Status: Offline
Eger oz mehlende dava eleye bilmirsense, onda sen ne kishisen….
(11 yashli bir yasamal ushagindan sitat)
Iyunun 1-i ushaqlarin beynelxalq mudafie gunudur. Hemisheki kimi azerbaycanin sallqadoshlu qadinlari evdeki artiq eski uskunu ushaq evlerine aparacaqlar, telekanallarin elden ele kecmish otuz besh yashli jurnalistleri (effektsiz yerlere adeten onlari gonderirler) gelib hemin ushaq evinde balacalarin heyder baba haqqinda shit sherler demelerinden reportaj hazirlayacaqlar.
Azerbaycanda ushaqlarin xususi mudafieye ehtiyaci yoxdur, cunki bu olkede hami mudafiesizdir. Ozunu mudafie ede bilmeyen boyuklerin ushaqlari mudafie edeceyine inanmaq ucun ise gerek en azi ushaq olasan. Uzaq 1990-ci ilde o vaxtin “aydinliq” qezeti bir cumle yazmishdi:”azadliq olmayan olkede svoboda qezeti?”
Iki nefer tanish sohbet edir. Biri o birisine Haci Memmedovun etdiklerinden danishir, ona hemin hadiseleri basha salir. O birisi sakit dayanib baxir ve sorushur: ele bu? O yeniden bashlayir, Haci Memmedovun adamlari girov goturduklerini elave eleyir, o birisi yene de hemin soyuqqanlililqla sorushur:ele bunu eleyibler? O insafli olub ki. Bunlar butun azerbaycan xalqini girov goturubler, amma hec kim danishmir.
Bu olkede her bir kesin sorgu sualsiz hebse atilmaq, shantaj edilmek, blokun qapisinda oldurulmek, bicaqlanmaq, cibine narkotika atilaraq narkobaron kimi cinayet ishi verilishinin qehremani olmaq shansi olduqca realdir. Qizla oglanin opushduklerine gore polis bolmesine aparilib pozgunculuq maddesi ile ittiham edildiyi, mehbuslarin ishgence verilerek oldurulduyu, adamlarin bir tike corek qazanmaq ucun seherden gece yarisina qeder ishledikleri bir olkede ushaqlari mudafie etmekden danishmaq ne qeder gulunc seslenir. Bu gun ushaqlari mudafie etmek onlari rushvetxor muellimlerinden, pulsuz mualice etmeyen hekimlerinden, yashadiqlari evin heyetinde 30 mertebeli bina tiken oliqarxlardan, 10 yashli qizlarin arxasinca baxib hirildayan goysatanlardan, ushaqlarina heyder eliyev haqda sher oyreden valideynlerden --bir sozle onlarin huquqlarini mudafie etmeli olan adamlardan qorumaq demekdir. Ushaqlari mudafie etmek 4-cu sinifde oxuyan oglanin eline tesbeh goturub baci qeyreti cekmesine, 12 yashli qizin indiden ozune er axtarmasina, ushaqlarin doqquz yashinda 70 yashli oqca tefekkuru ile dunyaninn etibarsizligi ve heyatin geldi gederliyi haqda sherler demesine mane olmaqdir. Bu gun ushaqlari mudafie etmek “oglanlar vefasizdir” deye goz yashi tokub qoltuqlarinda saxlamaqlarindan ter curutmush deftercelerinde Bextiyar Vahabzadenin “bir salama deymedi” kimi sentimental ve ucuz (bu sheri pislemekle nece azeri gencinin dushmenine cevrildim goresen?) sherlerini saxlayan qizlara bizim cemiyyetde boyuk sirr kimi gizledilen adi gigiyena qaydalarini oyretmekdir. Ve en nehayet ushaqlari mudafie etmek bacisinin bir oglan sevmesinin ona tehqir olmadigini Agabala ibn Agamelike basha salmaqdir.
Bu ushaqlarin atalari ve analari pioner dushergelerinde istirahet etmishdiler, dovletin verdiyi pulsuz menzillerde boyumushduler, pulsuz tehsil almishdilar, universitet bitirmishdiler, ish tapa bilmemek qorxusu olmadan sakit yashamishdilar- ---cunki boyuk ve humanist dovletin ushaqlari olmushdular. Onlarin ovladlari ibtidai siniflerden xarici dilleri ezberleyir, ali mektebe imtahanlara hazirlashir, universitetde YAP ve ICERI kimi teshkilatlara uzv olmaga calishir ki sabah adi meshshan kimi heyatini davam etdirmek shansini saxlasin. Sartr dediyi kimi “herhansi bir heyat hekayesi bir ugursuzlugun hekayesidir” fikri bu gun son derece pessimist sekilde anlashilacaq qeder azerbaycan ushaqlarina cox lazimlidir. Cunki Remark demishken :”hec ne gozlemirsense, demeli meyus olmayacaqsan” ve ya “ insan o zaman azad olur ki ugrunda mubarize apardigi sheylerin hamisini itirir” dushuncesine gelmesek bizi de yaponiya ve ya cenubi Koreyada oldugu kimi umidle ve barisharaq yashayan monoton meshshanlar ordusu gozleyir. Ushagin heyati en kicik yashlarindan pul qazanmaq, aile saxlamaq, mashin almaq, kredit odemek qorxusu ile cehenneme cevrilir. Ustelik de milletcilik zeheri…..
Saxta olkede novbeti saxtakarliq gunudur---- sadece olaraq bu gun “ruhu----and yerimiz” sherini selmixanim yaqubdan yox, ushaqlarin dilinden eshidirik.

 
Forum » Azərbaycan. » Tariximiz. Azərbaycanın keçmişi və bu günü » 1 İyun (Uşaqları kimdən müdafiyə edək?)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024 | Create a free website with uCoz